Na stronie gminy czytamy:
Podstawowa zasada funkcjonująca w świecie w gospodarce odpadami brzmi -"Zanieczyszczający płaci" . W tym jednak przypadku koszty odbioru odpadów przejmuje na siebie gmina. Aby akcja przebiegła sprawnie a zarazem jak najbardziej oszczędnie należy przestrzegać kilku zasad:
*
akcja dotyczy odpadów wielkogabarytowych, czyli takich, które powstają w gospodarstwach domowych, jednak ze względu na swoje rozmiary i budowę nie mogą być umieszczane w pojemnikach na odpady. W jej ramach nie będą odbierane odpady, które winny trafić do zwykłych pojemników na odpady lub pojemników do ich selektywnej zbiórki,
*odpady wielkogabarytowe są odpadami komunalnymi, a więc powstającymi w gospodarstwach domowych a nie w warsztatach usługowych , wytwórniach itp. Tam odbiór odpadów wliczany jest już w koszt usługi lub cenę towaru. Z tych jednostek odpady nie będą odbierane, ilość i rodzaj odpadów powstających w gospodarstwach również ma swoje ramy. Nie jest możliwe, aby gospodarstwo domowe wystawiło np. kilkanaście opon czy kilka lodówek. Kwota przeznaczona na finansowanie zbiórki jest ograniczona. Po jej przekroczeniu akcja zostanie przerwana,
* zbiórka rozpoczynać się będzie o godz. 7 00 /jedynie w miejscowościach z poz.5 harmonogramu/ od godz. 9 00 Przed jej rozpoczęciem odpady winny być już wystawione. Może to nastąpić w dniu poprzedzającym odbiór. Usługa raz wykonana na danym terenie nie będzie powtarzana,
* odpady winny być wystawione przed nieruchomość w miejsce, z którego firma wywozowa będzie je mogła bez problemu odebrać.
Harmonogram:
http://dlugoleka.ibip.wroc.pl/public/ge ... p?id=97318
Myślę, że obudowy powinni wziąć, bo w końcu do kubła się ledwo zmieści
Mój sąsiad np. wystawił wiadro ze szkłem. Ciekawy jestem czy to wezmą ;d
[ Dodano: 2008-08-22, 11:16 ]A jednak nie wzięli wiadra ze szkłem
U mnie poszło wszystko